vrijdag 23 maart 2007

dag 2: "Blij dat onze stemmen hoorbaar zijn"


AMSTERDAM - Als gedreven boomkenner heeft Frits van Troon eindelijk even wat rust. “Ik vind Nederland wel leuk. Geen bomen en al die gebouwen”, zegt hij. We zijn op weg naar Radio Mart voor een interview. “Als ik boodschappen moet gaan doen, dan kom ik nooit meer thuis”, zegt Van Troon over het hetzelfde uitzien van de gebouwen in zijn ogen. “Maar als ik in Paramaribo ben, dan vind ik het allemaal ingewikkeld”, relativeert regisseur Hans Arends.

Bij radio Mart zijn ze een klein beetje ontstemd, want we komen tien minuten te laat binnen. De ‘gastpresentator' is Roué Hupsel. Die kent Van Troon wel, maar door een miscommunicatie is informatie over het actuele onderwerp niet bij hem aangekomen. Hupsel plukt snel alles over Van Troon van ‘Amsterdams Venster’ en ‘Waterkant’. En door zijn ervarenheid wordt het een vloeiend en informatief vraaggesprek.


Voordat de reis naar Radio Mart aanvangt, vindt er 's ochtends eerst overleg plaats in het kader van stichting Rainforest Medical, onder leiding van etno-pharmacoloog Henk van Wilgenburg (r), die verbonden is aan het AMC. Rainforest Medical is de organisator van première- en lezingendag vrijdag in het Koninklijke Instituut voor de Tropen in Amsterdam.


Van Troon vindt het belangrijk om Nederlands te praten. Omdat hij net als iedereen graag zijn vreemde talen oefent. Regisseur Arends krijgt ook een aantal vragen, waardoor er zich een interessant internationaal onderwerp ontpopt op de lokale zender.

De regie dwingt aan het eind toch af dat Van Troon zijn verhaal ook even afsteekt in Sranantongo en Saramaccaans. En weg is het beeld van een gebrekkig Nederlands pratende persoon, en hebben we te maken met een drietalige Saramaccaan die wetenschappelijk velen achter zich laat. En steeds is de boodschap: “Zonder plant ga je niet leven.”

Twee bellers. Eén wil alleen weten hoe laat de première van documentaire begint. En een mevrouw, die eerst haar radio zachter moet gaan zetten, wil weten of er ook een lezing gehouden gaat worden over de medicinale werking van planten. Meer niet. Maar er is ook bijna een uur gevuld. Er viel niets meer te vragen,





Roué Hupsel








“Ik ben blij dat veel luisteraars onze stemmen hebben gehoord en dat ze nu weten wat de bedoeling is van de dag”, zegt Van Troon tevreden, als we weer in de auto zitten.

Onderweg stoppen we nog even bij een telewinkel omdat hij een mobiele telefoon wil aanschaffen. Aangezien hij in 2001 door Prins Bernhard is gedecoreerd in de Orde van de Gouden Ark, raden wij hem Orange aan. Hij maakt ook meteen kennis met Hollandse oplichterij. Voor die tien euro ‘beltegoed’ moet je zoveel doen en opsturen, dat hij dan inmiddels alweer in Paramaribo zal zijn.




Frits van Troon naast een ton van de actie 'Een Ton voor Tonka', waarin vrijdag enveloppen met toegezegde donaties ingegooid kunnen worden. Met het geld zal een Saramaccaans etno-botanisch kenniscentrum worden opgezet op zijn Tonka Eiland in het stuwmeer. Vooral studenten en personen uit Suriname zullen er cursussen en opleidingen kunnen volgen. Kijk voor de actie op www.tonkaeiland.nl

Dag 3: "O, Bent U Meneer Van Troon!"